Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chrupiący chlebek we włoskim stylu. Uda się nawet osobom początkującym w kuchni.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 350g
    Woda - 190ml
    Sól - 1 łyżeczka
    Cukier - 2 łyżeczki
    Oliwa z oliwek - 2 łyżki
    Drożdże świeże - 10g

    Dodatki:
    Oliwki zielone - 15szt
    Suszone pomidory z oleju - 2 duże plastry
    Sól gruboziarnista - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizza

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • focaccia 1. W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką, oliwą i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Naczynie w którym trzymamy ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką.

    Po godzinie przekładamy ciasto do blachy (standardowej na ciasto) i palcem robimy wgłębienia. Do tych czynności najlepiej nasmarować ręce oliwą.
    Na cieście wykładamy pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy całość solą gruboziarnistą.
    Odstawiamy jeszcze na pół godziny.

    Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić.

    Najsmaczniejsze jest na świeżo maczane w oliwie lub dobrym oleju.
  • foc 2. Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić.

    Najsmaczniejsze jest na świeżo maczane w oliwie lub dobrym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować