Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką, oliwą i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Naczynie w którym trzymamy ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką.
Po godzinie przekładamy ciasto do blachy (standardowej na ciasto) i palcem robimy wgłębienia. Do tych czynności najlepiej nasmarować ręce oliwą.
Na cieście wykładamy pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy całość solą gruboziarnistą.
Odstawiamy jeszcze na pół godziny.
Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
Najsmaczniejsze jest na świeżo maczane w oliwie lub dobrym oleju.
2.Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
Najsmaczniejsze jest na świeżo maczane w oliwie lub dobrym oleju.
Komentarze