Ratatuja z bobem

4.5 (168 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bób w towarzystwie warzyw śródziemnomorskich

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowany i obrany ze skórek bób: 100 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - bakłażan: 0.25 sztuki
    - pomidory (czerwone): 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - Ząbki czosnku: 4 sztuki
    - suszone oregano: 4 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek, dobra: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ratatuja z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
  • 2. Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory.
  • 3. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy z chrupiącą bagietką lekko ostudzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól Pomidor Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować