RATATUJA ZAPIEKANA (Ratatouille)

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

danie pyszne i kolorowe

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 bakłażan
    1 cukinia
    2-3 pomidory
    2-3 ziemniaki
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 szkl. oliwy
    1 łyżka masła
    zioła prowansalskie do posypania

    (Ilość składników zależy od wielkości naczynia w jakim je robimy,można dodać też paprykę)


Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ratatuja zapiekana (ratatouille) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wszystkie warzywa musimy pokroić w plasterki o grubości 4-5 mm (cebule i ziemniaki wcześniej trzeba obrać)
    Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, a następnie układamy w nim na przemian plasterki warzyw.
    Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy nią warzywa ułożone w formie. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 30 minut. (w zależności od piekarnika można przedłużyć czas zapiekania jeśli np. ziemniaki będą jeszcze twarde)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować