Kombinacja śniadaniowa dla mojego małego smyka :-)
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
14 szt.
200 ml maślanki lub kefiru
150 g mąki pszennej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka kakao
1 jajko L
1\4 łyżeczki sody
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia
Czekoladowe racuszki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajko,wsypujemy cukier,wlewamy sok z cytryny i maślankę,mieszamy trzepaczką rózgową do połączenia.
Przesiewamy przez sitko mąkę z kakao i sodą,ponownie mieszamy,tak aby ciasto było jednolite,będzie dość gęste,ale takie ma być.
Smażyć na oleju,na średnim ogniu z obu stron na brązowo,po ok.2 min z każdej strony.
Podawać z ulubionymi owocami,potartą białą czekoladą.
Porady
Do ciasta przed pieczeniem można zetrzeć z 2 paseczki ulubionej czekolady lub więcej a wtedy pominąć cukier trzcinowy.
Komentarze