Czekoladowe Racuszki na Maślance

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kombinacja śniadaniowa dla mojego małego smyka :-)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 14 szt.

    200 ml maślanki lub kefiru
    150 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka kakao
    1 jajko L
    1\4 łyżeczki sody
    1 łyżka soku z cytryny
    olej do smażenia

    ulubione owoce
    biała czekolada do potarcia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Śniadanie

Czekoladowe racuszki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki. 1. Do miski wbijamy jajko,wsypujemy cukier,wlewamy sok z cytryny i maślankę,mieszamy trzepaczką rózgową do połączenia.
    Przesiewamy przez sitko mąkę z kakao i sodą,ponownie mieszamy,tak aby ciasto było jednolite,będzie dość gęste,ale takie ma być.
    Smażyć na oleju,na średnim ogniu z obu stron na brązowo,po ok.2 min z każdej strony.
    Podawać z ulubionymi owocami,potartą białą czekoladą.

Porady

Do ciasta przed pieczeniem można zetrzeć z 2 paseczki ulubionej czekolady lub więcej a wtedy pominąć cukier trzcinowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować