To pyszne racuszki o przyjemnym, cynamonowym aromacie. Cynamon doskonale komponuje się z śliwkami, więc te owoce dodałam do ciasta. Efekt pyszny, wart polecenia.
PrzyslijPrzepis.plhttps://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Śliwkowe racuszki na maślancehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/96/sliwkowe-racuszki-na-maslance.jpeg25923872https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sliwkowe-racuszki-na-maslance
Składniki:
• 2 duże jajka,
• 2 łyżki cukru,
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
• 1 szklanka mąki pszennej razowej,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 kopiata łyżeczka cynamonu,
• 1 szklanka maślanki,
• Około 10 śliwek
• Olej do smażenia,
• Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Śliwkowe racuszki na maślance
1.
Jajka z cukrem umieszczamy razem w misce i ubijamy na puszystą masę.
2.
Ubite łączymy z mąką pszenną, pszenną razową, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz maślanką. Ciasto dokładnie miksujemy, po czym pozostawiamy na około 10 minut.
3.
Między czasie śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części.
Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta.
4.
Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej.
5.
Uformowane, zgrabne placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Cały czas kontrolujemy je, by się nie przypaliły. Gotowe zdejmujemy bezpośrednio na papierowy ręcznik. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze