1.Ciasto:
Olej, wodę, 1/2 szklanki cukru i kakao mieszamy i zagotowujemy. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, dodajemy żółtka, stopniowo wlewamy ostudzoną masę. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy, powoli wsypujemy do masy.Ciasto wylewamy na formę (24x35)wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
2.Ciasto przekrawamy na pół.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko tężejącą galaretkę.Miksujemy.
Masę wylewamy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto można polać czekoladą lub posypać pudrem.
Komentarze