Lekka wuzetka

4.49 (167 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bardzo puszyste i lekkie z pianką śmietankową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki oleju,
    1/2 szklanki wody,
    1/2 szklanki cukru,
    3 łyżki kakao,
    5 jaj,
    1 łyżeczka sody,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki cukru

    Masa:
    400 ml śmietany 30%,
    1 galaretka ananasowa/cytrynowa lub inna ulubiona.
    wrzątek
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Lekka wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Olej, wodę, 1/2 szklanki cukru i kakao mieszamy i zagotowujemy. Studzimy.
    Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, dodajemy żółtka, stopniowo wlewamy ostudzoną masę. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy, powoli wsypujemy do masy.Ciasto wylewamy na formę (24x35)wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Ciasto przekrawamy na pół.
    Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko tężejącą galaretkę.Miksujemy.
    Masę wylewamy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto można polać czekoladą lub posypać pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować