Lekka wuzetka
- wyświetlono: 1522 |
- dodany do książki kucharskiej: 8 |
- polecenia: 0
Ciasto bardzo puszyste i lekkie z pianką śmietankową.
24 porcje
60min PT60M
Łatwy
Składniki
Ciasto:3/4 szklanki oleju,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki kakao,
5 jaj,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru
Masa:
400 ml śmietany 30%,
1 galaretka ananasowa/cytrynowa lub inna ulubiona.
wrzątek
Sposób przygotowania przepisu:
Lekka wuzetka
- 1.
Ciasto:
Olej, wodę, 1/2 szklanki cukru i kakao mieszamy i zagotowujemy. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, dodajemy żółtka, stopniowo wlewamy ostudzoną masę. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy, powoli wsypujemy do masy.Ciasto wylewamy na formę (24x35)wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu studzimy. - 2.
Ciasto przekrawamy na pół.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko tężejącą galaretkę.Miksujemy.
Masę wylewamy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto można polać czekoladą lub posypać pudrem.
Komentarze