Ciasteczka żółwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta oprócz kakao i barwnika zielonego umieszczamy w misie i wyrabiamy na jednolite ciasto. Można zrobić je także na stolnicy, wyrabiając rękami.
2.Ciasto dzielimy na 3 części. Jedna pozostaje jasna, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej zielony barwnik. Ciasto wyrabiamy do połączenia się kakao/barwnika z ciastem. Ciasto chłodzimy ok 20 minut w lodówce.
3.Z podanej porcji ciasta wychodzi 20 żółwi. Wykonujemy 20 kulek z ciasta kakaowego-wielkości orzecha włoskiego i 40 malutkich kuleczek, które posłużą za oczy. Z białego ciasta wykonujemy 50 kulek i tyle samo z zielonego.Potrzebujemy po 5 kulek na jednego żółwia. Kulki mają mieć wielkość mniejszą niż orzech włoski. Kulki wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok 20 minut.
4.Składamy żółwie:) Bierzemy 5 kulek białych/zielonych, układamy blisko siebie. Kulkę z ciasta kakaowego spłaszczamy deską drewnianą. Za pomocą wykałaczki robimy wzór-kratkę. Nakładamy na kulki. Przyczepiamy oczka.
5.Żółwie przekładamy na formę do pieczenia. Chłodzimy je w lodówce 20 minut. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Wierzch żółwia można polać gorzką czekoladą.
Komentarze