Racuszki z jabłkami na maślance

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

Racuszki swym smakiem i aromatem przenoszą nas w najcudowniejsze smaki dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze znikały błyskawicznie i dodawały mnóstwo energii do zabawy. Dzisiaj zapraszam na delikatne i puszyste racuszki na maślance z jabłkami, oprószone cukrem pudrem.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki
    - 300 ml naturalnej maślanki
    - 1 jajko
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    DODATKI
    - 2 małe jabłka
    - cukier puder (do posypania)
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki z jabłkami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną wsypujemy do miksera, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i miksujemy wszystko do odpowiedniego połączenia składników.
  • 2 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zmiksowanej masy i dokładnie mieszamy.
  • 3 3. Porcje masy nakładamy łyżką lub małą chochelką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuszki z obu stron na rumiany kolor.
  • 4 4. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.
  • 5 5. Na sam koniec oprószamy je cukrem pudrem.

    * Możemy użyć cukru pudru przygotowanego z cukru waniliowego, a także cukru pudru z dodatkiem cynamonu. Życzę smacznego! :D

Porady

Racuszki świetnie komponują się także ze słodkim jogurtem lub świeżymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować