Racuchy ryżowe

4.5 (199 ocen)

  • Średni

Przepis przysłał Marcin Pióro

  • Średni

Składniki:

  • - ryż: 0.5 kilograma
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 300 gramów
    - mleko: 100 mililitrów
    - cukier: 150 gramów
    - proszek do pieczenia: 15 gramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 4 łyżki
    - dżem (powidła lub cukier puder): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy

Racuchy ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy i mieszamy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą ryżową. Dodajemy szczyptę soli.
  • 3. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką nieduże placki i smażymy na złocisty kolor, tak samo jak placki ziemniaczane.
  • 4. Racuchy ryżowe podajemy od razu po usmażeniu, z dżemem, powidłami lub posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować