Racuchy ryżowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Racuchy ryżowe - świetny pomysł na obiad dla małego niejadka. Dorosłym też na pewno zasmakują, a przy tym można je podawać na wiele sposobów. Każdy może jeść je z ulubionymi dodatkami.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *1,5 szklanki mąki pszennej
    *1 szklanka mleka
    *3-4 łyżki cukru
    *2 jajka
    *150 g twarogu
    *0,5 torebki ugotowanego ryżu
    *olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Racuchy ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, mleko oraz jajka łączymy w misce energicznie roztrzepując. Powinno wyjść takie ciasto, jak na naleśniki.
  • 2. W osobnym naczyniu rozgniatamy twaróg wraz z ugotowanym (bez soli!) ryżem. Grudki mogą zostać, głównie chodzi o to by połączyć twaróg z ryżem. Uzyskaną masę łączymy z ciastem - tu również chodzi o wymieszanie, a nie uzyskanie jednolitej masy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Porady

Racuchy mają słodko-kwaśny smak (kwaśny dzięki roztopionemu twarogowi). Można je podawać na ciepło lub na zimno. Smakują świetnie posypane cukrem pudrem, polane roztopioną czekoladą, posmarowane masłem orzechowym czy konfiturami, oraz z dodatkiem bitej śmietany lub świeżych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować