Ryżowe racuchy z twarogiem i kokosem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Pyszne, mięciutkie, o porowatej strukturze racuchy z białym ryżem, twarogiem i kokosem. Świetne na deser, słodkie śniadanie, obiad lub kolację. Racuszki zasmakują przede wszystkim najmłodszym, ale i niejeden dorosły łasuch zachwyci się ich smakiem.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    100 g suchego białego ryżu
    5 łyżek wiórek kokosowych
    50 g świeżych drożdży
    1 i ½ szklanki ciepłego mleka
    250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    3 jajka
    3 łyżki oliwy, oleju lub stopionego masła
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryżowe racuchy z twarogiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowe racuchy z twarogiem i kokosem 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie dokładnie osączyć i wystudzić.
    W naczyniu utrzeć następujące składniki – drożdże, twaróg, jajka, płynny tłuszcz i cukier. Wlać mleko, wsypać wiórki kokosowe – wymieszać. Dodać ugotowany ryż, wsypać proszek budyniowy i mąkę. Składniki dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 – 40 min.
    Na suchą, rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta i piec na rumiano z obu stron.

Porady

Składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Z podanej ilości składników wychodzą 42 średniej wielkości racuchy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować