Racuchy ryżowe

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jeśli tylko mam trochę czasu, pomagam żonie w kuchni, a czasami sam gotuję. Racuchy ryżowesą łatwe, a efekt doskonały. Z dżemem, cukrem albo czekoladą zachwycą dzieci i dorosłych.

Składniki:

  • ● 1/2 kg ryżu
    ● 4 jajka
    ● 300 g mąki
    ● 100 ml mleka
    ● 150 g cukru
    ● 15 g proszku do pieczenia
    ● cukier waniliowy
    ● szczypta soli
    ● olej do smażenia
    ● dżem, powidła lub cukier puder
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Racuchy ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy i mieszamy
    z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym,
    mlekiem i mąką wymieszaną
    z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną
    pianę i delikatnie łączymy
    z masą ryżową. Dodajemy
    szczyptę soli.
  • Racuchy ryżowe 3. Na patelnię z rozgrzanym
    olejem nakładamy łyżką nieduże
    placki i smażymy na złocisty
    kolor, tak samo jak placki ziemniaczane.
  • 4. Racuchy ryżowe podajemy
    od razu po usmażeniu, z dżemem, powidłami lub posypane
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować