Bezglutenowe racuchy ryżowe

4.3 (237 ocen)

  • 30 min

Lekkie i puszyste placki z mąki ryżowej, jabłek, jajek i jogurtu można przygotować w kilkanaście minut. Składników jest niewiele, a ich dostępność bardzo duża. Efekt natomiast jest bezglutenowy, szybki i „pyszny” :) Jest to jeden z tzw. „bezproblemowych” przepisów na śniadanie, obiad czy deser.

  • 30 min

Składniki:

  • (na ok. 20 racuchów):

    1 szklanka mąki ryżowej (lub 1/2 szkl mąki ryżowej i 1/2 szkl mąki kukurydzianej)
    2,5 sztuki jabłka
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    2 jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    olej (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.3 (237 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezglutenowe racuchy ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kosteczkę.
    Białka ubijamy na sztywna pianę.
    W osobnej misce mieszamy żółtka, jogurt, cukier, cukier waniliowy i ubijamy chwilkę (ok 1 min.)
    Dosypujemy mąkę oraz pokrojone jabłka i mieszamy.
    Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy łyżką całość.
    Na patelni (np. naleśnikowej lub innej z nieprzywierającą powłoką) podgrzewamy olej i nakładamy łyżką powstała masę.
    Racuchy smażymy na umiarkowanym ogniu z obu stron na złoty kolor (ok.1-1,5 min).
    Racuchy można posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym, polewą czekoladową lub dżemem.
    Gotowe!
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Ciasta bezglutenowe

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować