Łatwe i niedrogie ciasto ucierane z budyniem i słodką bezą. Gdzieś tam w środku znalazłam miejsce dla lekko kwaskowatego rabarbaru który nieco przełamuje tą całą słodycz.
Rabarbarowy słodziaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw gotujemy budyn i odstawiamy w chłodne miejscedo przestudzenia. Rabarbar obieramy ze skórki i drobniutko kroimy.Zasypujemy cukrem,kiedy puści sok,przekładamy na sitko i odsączamy.
2.Miękką margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę.Stopniowo dodajemy jajka i żółtka.Ucierając wsypujemy mąki,sól i proszek do pieczenia.Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem formę. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy połową rabarbaru. Na rabarbar wykładamy przestudzony budyń. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach, 20-25 minut.
3.Białka ubijamy,ze stopniowo dosypywanym cukrem, na sztywną,lśniącą masę. Wsypujemy do białek odsączony dokładnie rabarbar i delikatnie mieszamy.Tak powstałą masę przekładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika,na tę samą temp. Podajemy po całkowitym wystudzeniu ciasta
Komentarze