Rabarbarowy słodziaczek

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Łatwe i niedrogie ciasto ucierane z budyniem i słodką bezą. Gdzieś tam w środku znalazłam miejsce dla lekko kwaskowatego rabarbaru który nieco przełamuje tą całą słodycz.

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna-kostka: 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka - ciasto: 4 sztuki
    - mąka pszenna tortowa: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 10 łyżek
    - cukier drobny: 8 łyżek
    - proszek do pieczenie: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta

    - ugotowany budyń waniliowy słodki: 1 opakowanie

    - rabarbar łodygi: 4 sztuki
    - cukier: 2 łyżeczki

    - białka z jaj: 4 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rabarbarowy słodziaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw gotujemy budyn i odstawiamy w chłodne miejscedo przestudzenia. Rabarbar obieramy ze skórki i drobniutko kroimy.Zasypujemy cukrem,kiedy puści sok,przekładamy na sitko i odsączamy.

  • 2. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę.Stopniowo dodajemy jajka i żółtka.Ucierając wsypujemy mąki,sól i proszek do pieczenia.Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem formę. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy połową rabarbaru. Na rabarbar wykładamy przestudzony budyń. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach, 20-25 minut.


  • 3. Białka ubijamy,ze stopniowo dosypywanym cukrem, na sztywną,lśniącą masę. Wsypujemy do białek odsączony dokładnie rabarbar i delikatnie mieszamy.Tak powstałą masę przekładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika,na tę samą temp. Podajemy po całkowitym wystudzeniu ciasta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować