Dżem rabarbarowy

  • wyświetlono: 972 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jeden z moich ulubionych dżemów. Najlepszy do naleśników.

20170404_180844
  • 100min

Składniki

- 1 kg rabarbaru różowego lub czerwonych części łodyg ze zwykłego rabarbaru
- ok 600 g cukru (w zależności od kwaśności rabarbaru)
- 2 pomarańcze
- 2 laski wanilii

Na ok. 4 słoiczki 220 ml.

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem rabarbarowy

  • 1. Rabarbar myjemy, kroimy w plastry (jeśli jest gruby i twardy najpierw zdejmujemy wierzchnią skórkę). Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Pomarańcze myjemy, obieraczką do warzyw zdejmujemy kilka sporych „wiórów” skórki pomarańczowej. Następnie pomarańcze pozbawiamy białej skórki i błonek, kroimy na małe kawałki. Pomarańcze, laskę wanilii oraz skórki pomarańczowe razem z rabarbarem umieszczamy w rondlu z grubym dnem i smażymy ok. 15-20 min, aż dżem zgęstnieje (od czasu do czasu mieszamy i lekko dociskamy, aby przyśpieszyć rozpadanie się rabarbaru). Laski wanilii i kawałki skórki pomarańczowej wyjmujemy. Skórki wyrzucamy, laski rozcinamy i nożem wyjmujemy nasionka. Dodajemy je do dżemu, mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 10 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiRabarbar

Komentarze

Podobne przepisy

Chutney rabarbarowy

Dodane przez: anemon

Chutney rabarbarowy

Chutney rabarbarowy, to lekko kwaśny,...

Chutney rabarbarowy

Dodane przez: kaskamar

CHUTNEY RABARBAROWY

Idealny do mięs, wędlin, grillowanych...

Mus rabarbarowy

Dodane przez: LenaGotuje

Mus rabarbarowy

Świetny dodatek do deserów, naleśników,...

Rabarbarowy chutney

Dodane przez: PolskaGotuje

rabarbarowy chutney

Będzie idealny do mięs czy serów....

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

Dżem malinowy

Dodane przez: Anitka0804

Dżem malinowy

Dżem malinowy smakuje mi najbardziej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE