Po co stać godzinami przy kuchni jak można zrobić coś szybko i smacznie!
Cukinia to mój ulubieniec! Można zrobić z niej naprawdę wiele!
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg cukini (może być żółta tak jak u mnie, ale i zielona będzie ok)
2 jajka
5-6 łyżek mąki
8-9 łyżek płatków kukurydzianych
duży pęczek natki pietruszki
jeszcze większy pęczek kopru (dla maniaków kopru! :) )
sól, pieprz
Dip:
kostka twarogu
koper
4 ząbki czosnku
śmietana
sól, pieprz
Pyszne placuszki z cukinii z dipem czosnkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od cukinii! Bardzo dokładnie ją myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko zasalamy odstawiamy, a w tym czasie przygotowujemy sobie koper i czosnek. Koper drobniutko kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy część kopru do twarogu, a druga część czeka na swoją kolej.
2.Wracamy do naszej cukinii. Dobrze ją wyciskamy, bo woda nam nie jest potrzebna, a im więcej wody tym więcej mąki musimy dodać... a po co? No właśnie!
3.Do odciśniętej już cukinii dodajemy koper, pietruszkę, jajka, mąkę, płatki kukurydziane. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.A teraz zajmujemy się naszym dipem:
Mieszamy ser z przygotowanym wcześniej cosnkiem, dodajemy koper, sól, pieprz do smaku i łączymy składniki śmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :
5.Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Smażymy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone tym lepiej je odwrócić!
Komentarze