Placki z białej rzodkwi z dipem

4.51 (180 ocen)

Świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Placki z białej rzodkwi podane z dipem cebulowo-musztardowym z pewnością skutecznie zaspokoją głód niejednego smakosza.

Składniki:

  • Placki:
    1 duża biała rzodkiew (700g)
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka estragonu suszonego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia

    Dip:
    2 większe białe cebule (łącznie 200g)
    3 łyżki oliwy
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    3 łyżeczki musztardy stołowej
    spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Placki z białej rzodkwi z dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z białej rzodkwi z dipem 1. Rzodkiew obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej - dodać do rzodkwi. Następnie wbić jajka, wsypać paprykę oraz suszone zioła - wymieszać.
  • Placki z białej rzodkwi z dipem 2. Do masy wsypać mąkę - ponownie wymieszać. Doprawić do smaku.
  • Placki z białej rzodkwi z dipem 3. Na patelni rozgrzać olej. Nałożyć porcję przygotowanej masy.
  • Placki z białej rzodkwi z dipem 4. Usmażyć 4 duże placki.
  • Placki z białej rzodkwi z dipem 5. Na dip w garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojone w piórka cebule, dodać gałkę muszkatołową. Dusić 10 min, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.
  • Placki z białej rzodkwi z dipem 6. Następnie dodać jogurt, musztardę i przyprawy do smaku - wymieszać. Dip podawać z plackami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować