TRADYCYJNY SYROP Z OWOCÓW PIGWY

4.2 (5 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

W życiu nie spodziewałam się, że będę kiedykolwiek zachwycać się przetworami i ogólnie ich przygotowywaniem! No to jest dla mnie hit! Dzisiaj mam Wam do pokazania tradycyjny syrop z pigwy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy
    2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Syropy

Tradycyjny syrop z owoców pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pigwy dokładnie myjemy, wycieramy ściereczką i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie pigwę kroimy na małe kawałki wilkości ok. 1 cm.

    Do dużego słoja wrzucamy naprzemiennie pigwę, cukier.
    Dokładnie wstrząsamy słojem. Przykrywamy i odstawiamy na 48 h.

    Po 48h odlewamy syrop, przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzyjemy ok. 10 min.

    Owoców nie wyrzucaj! Możesz zrobić z nich dżem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować