Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo-koperkowym

  • wyświetlono: 32829 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealnie smakuje z ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki

RYBA W MARYNACIE::
- filety z tołpygi ze skórą: 500 gramów
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- czosnek: 2 ząbki
- świeży lub suszony koperek: 1 łyżka
- sól, pieprz: 1 szczypta
MASłO::
- miękkie masło (może być solone): 60 gramów
- czosnek: 1 ząbek
- świeży koperek: 1 łyżeczka
- opcjonalnie: sól: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo-koperkowym

  • 1. Do oliwy z oliwek dodajemy dwa wyciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone i rozgniecione ząbki czosnku, a także koperek, odrobinę pieprzu i soli.
  • 2. Rybę maczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy w przykrytej miseczce (wraz z marynatą) do lodówki na około godzinę.
  • 3. Do masła dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i koperek. Zwykłe masło solimy do smaku. Możesz szprycą wycisnąć ozdobne wzorki na talerzu.
  • 4. Pieczemy rybę ok. 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaobiadwiosnarybyjesieńwarsztaty_kulinarne

Komentarze

Podobne przepisy

Kebab z sosem czosnkowo-koperkowym

Dodane przez: Lilia85

Kebab z sosem czosnkowo - koperkowym

Jeśli macie ochotę na coś dobrego...

skrzydełka z pieca

Dodane przez: klementynka

czosnkowe skrzydełka z pieca

Dobrze przyprawione, aromatyczne...

Fenkuł zapiekany z tołpygą

Dodane przez: mysza75

Fenkuł zapiekany z tołpygą

Lekki, zdrowy i orzeźwiający obiad...

Łosoś

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pieczony łosoś z sosem koperkowym

Łosoś przyrządzony w tej wersji...

Najlepiej smakują z dipem

Dodane przez: annli18

Pyszne placuszki z cukinii z dipem czosnkowo-koperkowym

Po co stać godzinami przy kuchni...

nóżki z kurczaka pieczone z cebulką w masełku

Dodane przez: justi2401

Nóżki z kurczaka pieczone z cebulką w masełku

Jak dla mnie najlepszy sposób na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE