Zaskakujące chipsy z cukinii pieczone w piekarniku

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jestem parmezanoholikiem (nie sądzę, żeby takie słowo istniało, ale na potrzeby mojego zamiłowania do parmezanu dopuszczam je chwilowo do wszelkich słowników poprawnej polszczyzny, ortograficznego, czy słownika wyrazów obcych). Moję zjeść każdą ilość parmezanu i pomyślałam, że może oprócz zwykłego podkradania z lodówki, mogłabym coś pysznego i szybkiego wymyślić. I tak oto powstały chipsy z cukini.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukinia
    1 jajko
    bułka tarta
    2 łyżki mleka
    pieprz ziołowy
    4 łyżki parmezanu
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    sól (do smaku - parmezan to słony ser więc należy uważać z solą)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Frytki z cukinii Przekąski Chipsy

Zaskakujące chipsy z cukinii pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy na plasterki grubości 3-5 mm.
    Jajko rozbijamy i dokładnie mieszamy z solą, mlekiem, pieprzem ziołowym.
    W osobnej miseczce mieszamy starty na drobnej tarce parmezan, suszone oregano oraz bułkę tartą.
    Po przygotowaniu powyższych składników, możemy zająć się panierowaniem cukini. Najpierw moczymy cukinię w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce wymieszanej z parmezanem.
    Tak przygotowaną cukinię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Cukinię pieczemy przez 30 min w piekarniku nagrzanym na 200 stopni (polecam użyć termoobiegu).

    Ja podałam z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować