Wyjątkowo smaczne, ostre, świetne danie prosto z Meksyku. ;)
45 min
Składniki:
Składnik na tacos:
12 muszelek do tacos
1 kg mielonej wołowiny
2 dojrzałe pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 papryczka chilli
1 zielona papryka
200 g ostrego sera
1 puszka mini czarnej fasoli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
szczypta kolendry, kuminu i chilli w płatkach
Składniki na guacamole:
2 duże, bardzo dojrzałe awokado
sok z połowy niedużej cytryny
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli razem z nasionkami
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
sól do smaku
pół pęczka kolendry
Tacos z wołowiną i guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z posiekną chilli i papryką. Dodajemy mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy około dziesięciu minut.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną fasolę i koncentrat. Całość doprawiamy kolendrą, kuminem, solą i chilli. Smażymy aż większość sosu odparuje. Pod koniec dodajemy 50 g startego żółtego sera, wyłączamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie z góry.
Muszle wypełniamy mięsem, posypujemy serem i zapiekamy przez trzy minuty.
Do miski przekładamy miąższ awokado, dodajemy pokrojone chilli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Dodajemy jogurt grecki, olej z orzechów włoskich i kolendrę, całość doprawiamy solą i miksujemy.
Gorące tacos podajemy z guacamole i dobrym piwem.. lub tequilą. ;)
Komentarze