Tacos z wołowiną i guacamole

4.96 (182 ocen)

  • 45 min

Wyjątkowo smaczne, ostre, świetne danie prosto z Meksyku. ;)

  • 45 min

Składniki:

  • Składnik na tacos:

    12 muszelek do tacos
    1 kg mielonej wołowiny
    2 dojrzałe pomidory
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    1 papryczka chilli
    1 zielona papryka
    200 g ostrego sera
    1 puszka mini czarnej fasoli
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka soli
    szczypta kolendry, kuminu i chilli w płatkach

    Składniki na guacamole:

    2 duże, bardzo dojrzałe awokado
    sok z połowy niedużej cytryny
    3 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli razem z nasionkami
    2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
    sól do smaku
    pół pęczka kolendry
Wystaw ocenę:

4.96 (182 ocen)

Tacos z wołowiną i guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z posiekną chilli i papryką. Dodajemy mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy około dziesięciu minut.
    Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną fasolę i koncentrat. Całość doprawiamy kolendrą, kuminem, solą i chilli. Smażymy aż większość sosu odparuje. Pod koniec dodajemy 50 g startego żółtego sera, wyłączamy.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie z góry.

    Muszle wypełniamy mięsem, posypujemy serem i zapiekamy przez trzy minuty.

    Do miski przekładamy miąższ awokado, dodajemy pokrojone chilli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Dodajemy jogurt grecki, olej z orzechów włoskich i kolendrę, całość doprawiamy solą i miksujemy.

    Gorące tacos podajemy z guacamole i dobrym piwem.. lub tequilą. ;) 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Awokado Fasola Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować