DŻEM Z JABŁEK I NIEOBRANEJ PIGWY PO ODLANIU SYROPU

3.6 (5 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób

Wchodzimy na wyżyny ZERO WASTE! Udało mi się zagospodarować nieobraną pigwę po odlaniu powstałego z niej syropu. Przepis na sok z pigwy znajdziecie tutaj.

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • pigwa po odsączeniu syropu (ja do soku użyłam 2 kg pigwy oraz 2 kg cukru)
    2 kg nieobranych jabłek
    0,5 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

3.6 (5 ocen)

Dżem z jabłek i nieobranej pigwy po odlaniu syropu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy na kostkę o szerokości mniej więcej 1-2 cm. Wrzucamy do garnka i zlewamy wodą, tak aby lekko przykryła poziom jabłek. Gotujemy ok. 20 min (tak, aby jabłka były miękkie).

    W tym czasie odcedzamy z syropu pigwę. Kiedy jabłka są już miękkie odlewamy powstały kompot i tym kompotem możemy zalać pigwę. Pigwę gotujemy ok. 1-1,5h (do momentu aż będzie miękka).
    Podczas gotowania pigwy może się okazać, że brakuje wody. Podlewamy wtedy przegotowaną wodą, aby unikać przywierania.
    Kiedy pigwa będzie już miękka dosypujemy ją do jabłek i dusimy ok. 30 min aż wszystko będzie już jednolicie miękkie.
    Pamiętajmy o mieszaniu!
    Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości i wyparowaniu ewentualnej wody możemy zblendować owoce. Dodajemy do smaku wanilię.

    Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować