Wchodzimy na wyżyny ZERO WASTE! Udało mi się zagospodarować nieobraną pigwę po odlaniu powstałego z niej syropu. Przepis na sok z pigwy znajdziecie tutaj.
4 godz.
Dla 5 osób
Składniki:
pigwa po odsączeniu syropu (ja do soku użyłam 2 kg pigwy oraz 2 kg cukru)
2 kg nieobranych jabłek
0,5 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
Dżem z jabłek i nieobranej pigwy po odlaniu syropu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i kroimy na kostkę o szerokości mniej więcej 1-2 cm. Wrzucamy do garnka i zlewamy wodą, tak aby lekko przykryła poziom jabłek. Gotujemy ok. 20 min (tak, aby jabłka były miękkie).
W tym czasie odcedzamy z syropu pigwę. Kiedy jabłka są już miękkie odlewamy powstały kompot i tym kompotem możemy zalać pigwę. Pigwę gotujemy ok. 1-1,5h (do momentu aż będzie miękka).
Podczas gotowania pigwy może się okazać, że brakuje wody. Podlewamy wtedy przegotowaną wodą, aby unikać przywierania.
Kiedy pigwa będzie już miękka dosypujemy ją do jabłek i dusimy ok. 30 min aż wszystko będzie już jednolicie miękkie.
Pamiętajmy o mieszaniu!
Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości i wyparowaniu ewentualnej wody możemy zblendować owoce. Dodajemy do smaku wanilię.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10-15 min.
Komentarze