ciasto drożdżowe bez wyrabiania

4.44 (186 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

drożdżowe nieco inne bo bez wyrabiania i choć w smaku jest na pewno nieco inne niż „tradycyjne” drożdżowe to równie smaczne i na pewno warte wypróbowania. Przepis z zeszytu mamy…

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    1 szkl. cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 jajka
    1 szkl oleju
    3/4 szkl zimnego mleka
    4 szklanki mąki
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.44 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw szykujemy sobie miskę. Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, dodajemy rozbełtane jajka, olej, mleko. Na koniec wsypujemy mąkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 7-8 godzin (ja zazwyczaj wszystko wsypuję przed snem i zostawiam na całą noc).
  • 2. Po tym czasie lekko mieszamy wszystko łyżką, dodajemy rodzynki obtoczone w mące. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy ok 40-45 min w 170st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować