Nocne Drożdżowe Bez Wyrabiania

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest tak proste,że zrobi je nawet facet ;-) A więc panowie do dzieła :-)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x24 lub okrągła 26-28 cm.

    Wieczorem na dno miski wrzucić w kolejności na samo dno:

    3\4 szkl.cukru
    pół kostki drożdży (50 g)
    3 rozbełtane jajka L
    pół szkl.oleju
    1 szkl.letniego mleka

    Rano:

    pół kg.mąki pszennej
    szczypta soli

    Kruszonka:

    100 g mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    50 g masła
    kilka kropel ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo:

    ulubione owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Bezy

Nocne drożdżowe bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nocne drożdżowe. 1. Wieczorem włożyć składniki w kolejności do miski j\w przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki,rano wyjąć miskę z lodówki pozostawić na blacie do ogrzania,pół godz.do godz.następnie wsypać przesianą przez sitko mąkę i dać szczyptę soli,całość wymieszać łyżką,ciasto będzie dość luźne i lepkie takie ma być,przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić,przygotować w tym czasie kruszonkę,wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać ręką,aż powstaną okruszki-kruszonka.
    Na ciasto wyłożyć ulubione owoce,posypać kruszonką
  • Drożdżowe nocne. 2. i wstawić to ważne do zimnego piekarnika,nastawić piekarnik na 170 C i piec ok.godz.
  • Drożdżowe nocne. 3. Gotowe posypać cukrem pudrem.
    Zdjęcia nie są najlepsze,bo były robione dosłownie na gorąco ;-)

Porady

Drożdżówkę można również nastawić z rana i wieczorem upiec,można użyć dowolnych ulubionych owoców,bez owoców jest równie smaczna ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować