Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg Ewy Wachowicz

4.5 (175 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto dla leniuchów :) wystarczy warstwowo wyłożyć składniki i po 3 godzinach krótko wymieszać. Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Można dodać na wierzch lekkie owoce :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    4, 5 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    4 roztrzepane jajka
    1 szkl. oleju
    3/4 szkl. letniego mleka
    10 dkg. drożdży
    szczypta soli
    Kruszonka:
    50 g masła
    1/2 szkl. mąki
    1/3 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Bezy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg ewy wachowicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
    Po tym czasie krótko mieszamy zawartość miski. Blaszkę o wym. 26x30 cm. wykładamy papierem do pieczenia (silikonowej nie trzeba) i wykładamy równomiernie ciasto. Jeśli macie ochotę można dać na wierzch owoce, najlepiej takie które nie puszczą dużo soku aby nie wyszedł nam zakalec. Na wierzchu ciasta rozcieramy kruszonkę. Pieczemy około 35 minut, w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Gotowe studzimy na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować