Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

4.33 (208 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, pachnące ciasto idealne do porannej kawy, bądź podwieczorek, jest puszyste a przede wszystkim nie jest pracochłonna.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    5 jaj
    100 g drożdży
    1 szkl. cukru pudru
    1 szkl. oleju (wolę rozpuszczone masło lub margarynę)
    1 szkl. zimnego mleka
    5 szkl. mąki

    KRUSZONKA
    70g mąki / 1/2 szklanki
    100g cukru / 1/2 szklanki
    100g masła 82%
    Opcjonalnie :
    cukier waniliowy
    aromat cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.33 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dodajemy do miski kolejno: jajka (najlepiej lekko roztrzepane, żeby nie było żółtych plamek w cieście), drożdże (rozkruszone), cukier puder, olej, mleko, mąkę. Nie robiąc nic odstawiamy na 3 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wszystkie składniki mieszamy łyżką i wykładamy na dużą blachę 25x40 posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wierzch posypać kruszonką. Mąkę wymieszać z cukrem w miseczce, dodać stopione ostudzone masło dokładnie wymieszać, zagnieść szybko. Można dodać też łyżeczkę cukru waniliowego i kilka kropel aromaty cytrynowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować