Pulpeciki z białej kiełbasy zapiekane w sosie chrzanowym

4.5 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszne i bardzo szybkie danie które zachwyca swym smakiem oraz wyglądem ! Idealne dla fanów białej kiełbaski i chrzanu.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kiełbasy białe surowe
    200ml mleka
    40g masła
    2 łyżki mąki kukurydzianej/pszennej
    60ml śmietany 30%
    2 łyżeczki chrzanu (jeśli lubicie ostre dajcie więcej)
    Sól i pieprz do smaku
    Garść suszonej żurawiny
    Gałązka rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Zapiekanki

Pulpeciki z białej kiełbasy zapiekane w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę wyjąć z osłonek, wymieszać w misce i uformować pulpeciki po czym przesmażyć je na patelni i odstawić na bok.
    2.W garnku rozpuścić masło po czym dodać do niego mąkę kukurydzianą i dosłownie chwilę razem przesmażyć na małym ogniu. Następnie do tak przygotowanej zasmażki wlać mleko wymieszane ze śmietaną oraz chrzanem i energicznie mieszać trzepaczką do zgęstnienia. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3.Na dno naczynka żaroodpornego wylać sos chrzanowy i posypać go suszoną żurawiną po czym ułożyć na nim przygotowane wcześniej pulpety a wierzch udekorować gałązka rozmarynu i całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C (góra-_dół) na 35-40min. Smacznego ♥
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Chrzan Żurawina Gotowe sosy

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować