Karkówka w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko posypujemy solą ,pieprzem i papryką. Dodaję obraną i posiekaną drobno cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia około 15-20 minut. Podlewam mięso 1 szklanką ciepłej wody.
2.Następnie na każdy kawałek mięsa kładziemy chrzan. Ja użyłam chrzanu z żurawiną,ponieważ jest delikatniejszy ,ale może być zwykły.
3.Dusimy mięso około 30-40 minut do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu podlewając ją wodą ,aby mieć sos. Na koniec dodaję do sosu śmietankę, posiekany koperek. Dopraw do smaku, jeśli jest mało chrzanu to dodał jeszcze trochę.
Jeśli chcemy sos zagęścić to po wyjęciu mięsa wlej do sosu trochę mąki rozrobionej z zimną wodą.
Obiad podajemy z pyzami lub kluskami polanymi sosem chrzanowym.
Porady
Karkówka z sosem doskonale smakuje podana z pyzami lub kluskami.
Komentarze