Karkówka w sosie chrzanowym

4.41 (214 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To doskonały obiad dla smakoszy chrzanu i mięsa. Potrawa jest delikatna i aromatyczna dzięki lekko wyczuwalnemu chrzanowi.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 plastrów mięsa z karkówki
    mała cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki chrzanu
    150ml śmietany 30%
    koperek
    sól i pieprz
    papryka ostra
    1 łyżeczka mąki+ zimna woda (ok pół szklanki)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.41 (214 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka 1. Mięsko posypujemy solą ,pieprzem i papryką. Dodaję obraną i posiekaną drobno cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia około 15-20 minut. Podlewam mięso 1 szklanką ciepłej wody.
  • Karkówka 2. Następnie na każdy kawałek mięsa kładziemy chrzan. Ja użyłam chrzanu z żurawiną,ponieważ jest delikatniejszy ,ale może być zwykły.
  • karkówka 3. Dusimy mięso około 30-40 minut do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu podlewając ją wodą ,aby mieć sos. Na koniec dodaję do sosu śmietankę, posiekany koperek. Dopraw do smaku, jeśli jest mało chrzanu to dodał jeszcze trochę.
    Jeśli chcemy sos zagęścić to po wyjęciu mięsa wlej do sosu trochę mąki rozrobionej z zimną wodą.
    Obiad podajemy z pyzami lub kluskami polanymi sosem chrzanowym.

Porady

Karkówka z sosem doskonale smakuje podana z pyzami lub kluskami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Karkówka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować