SKŁADNIKI DO ZŁOŻENIA HAMBURGERA:
100g mięsa mielonego
roszponka
1 plaster sera żółtego
2 plasterki pomidora
czerwona cebula
kilka plasterków ogórka kiszonego
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
SOS:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 plasterki startego buraka
sól i pieprz do smaku
Różowy hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUŁEK:
1.Do dużej miski pokruszyć drożdże, dodać miód lub cukier, 100g mąki, 100ml letniej wody po czym dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20min.
2. Po upływie czasu do przygotowanego zaczynu wrzucić pozostałą mąkę, sól, rozpuszczone masło, wode, buraki i całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać więcej mąki lub dodać więcej letniego mleka). Przykryć ściereczką i odstawić na 60min w ciepłe miejsce.
3.Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Następnie podzielić je na 7 równych części, uformować kulki, delikatnie spłaszczyć dłonią i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min.
4.Gdy bułeczki już wyrosną posmarować je mlekiem, posypać czarnuszką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C (góra-dół) na 20-25min do zrumienienia. Upieczone bułeczki odrazu należy wyłożyć na kratkę i dobrze wystudzić.
RÓŻOWY SOS DO HAMBURGERA:
1.Jogurt, majonez, starty burak dokładnie wymieszać w małej miseczce, doprawić solą i pieprzem.
HAMBURGERY:
1.Mięso doprawić solą oraz pieprzem i uformować kotlet wielkości bułki. Następnie ułożyć kotleta na dobrze rozgrzanej patelni i smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia na kotleta można położyć plasterek sera wtedy ładnie się roztopi.
2. W międzyczasie bułkę przekroić i podpiec przez około 5min w piekarniku nagrzanym na 180ºC.
Następnie posmarować ją sosem, a na spodzie bułki ułożyć roszponke, kotleta z serem, plasterki ogórka, pomidora, pokrojoną w kostkę cebulę i całość nakryć górą bułki. Smacznego
Komentarze