Różowy Hamburger

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Pyszny Hamburger w przepięknym różowym kolorze bez dodatku chemii. Ten piękny kolor uzyskany jest dzięki zdrowym buraczkom

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • BUŁKI HAMBURGEROWE 7szt.
    550g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
    200g ugotowanych buraków startych
    25g drożdży
    1 łyżeczka miodu lub cukru
    200ml letniej wody
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka roztopionego masła
    Dodatkowo:
    odrobina mleka
    czarnuszka

    SKŁADNIKI DO ZŁOŻENIA HAMBURGERA:
    100g mięsa mielonego
    roszponka
    1 plaster sera żółtego
    2 plasterki pomidora
    czerwona cebula
    kilka plasterków ogórka kiszonego
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku

    SOS:
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    2 plasterki startego buraka
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Hamburgery

Różowy hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUŁEK:
    1.Do dużej miski pokruszyć drożdże, dodać miód lub cukier, 100g mąki, 100ml letniej wody po czym dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20min.
    2. Po upływie czasu do przygotowanego zaczynu wrzucić pozostałą mąkę, sól, rozpuszczone masło, wode, buraki i całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać więcej mąki lub dodać więcej letniego mleka). Przykryć ściereczką i odstawić na 60min w ciepłe miejsce.
    3.Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Następnie podzielić je na 7 równych części, uformować kulki, delikatnie spłaszczyć dłonią i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min.
    4.Gdy bułeczki już wyrosną posmarować je mlekiem, posypać czarnuszką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C (góra-dół) na 20-25min do zrumienienia. Upieczone bułeczki odrazu należy wyłożyć na kratkę i dobrze wystudzić.

    RÓŻOWY SOS DO HAMBURGERA:
    1.Jogurt, majonez, starty burak dokładnie wymieszać w małej miseczce, doprawić solą i pieprzem.

    HAMBURGERY:
    1.Mięso doprawić solą oraz pieprzem i uformować kotlet wielkości bułki. Następnie ułożyć kotleta na dobrze rozgrzanej patelni i smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia na kotleta można położyć plasterek sera wtedy ładnie się roztopi.
    2. W międzyczasie bułkę przekroić i podpiec przez około 5min w piekarniku nagrzanym na 180ºC.
    Następnie posmarować ją sosem, a na spodzie bułki ułożyć roszponke, kotleta z serem, plasterki ogórka, pomidora, pokrojoną w kostkę cebulę i całość nakryć górą bułki. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka 00 Mięso mielone wieprzowe Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować