Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

4.5 (201 ocen)

Do dnia dzisiejszego myślałam,że biała kiełbasa najlepiej smakuje na wielkanoc.Kotleciki wyszły pyszne,a sos dopełnił smak całości.Do zrobienia tych kotlecików zainspirował mnie przepis z książki “Kuchnia” Nigelli Lawson.Przepis zmodyfikowałam według własnych smaków,podałam z sosem chrzanowym.

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
    1 jajko
    1 łyżeczka płatków papryki
    3 ząbki czosnku
    papryka chilli
    pieprz biały
    majeranek
    sól
    Sos chrzanowy:
    200 ml bulionu
    2 łyżki masła
    1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    2-3 łyżki chrzanu
    1-2 łyżki śmietany 12%
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotleciki:
    Kiełbasę wyciskamy z flaka.Dodajemy jajko,przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy.Pamiętajmy że kiełbasa jest już trochę doprawiona,więc nie przesadzajmy z przyprawami.Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe,zgrabne kotleciki.Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • 2. Sos:
    W garnku roztapiamy masło,dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.Dodajemy bulion i chwilę gotujemy,aż sos zgęstnieje.Na koniec dodajemy chrzan i śmietanę.Doprawiamy do smaku przyprawami.
    Gotowe kotleciki podajemy z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować