Pulpeciki na parze z sosem dyniowym

4.5 (144 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne i soczyste, bo przygotowane na parze, pulpeciki podane z pysznym dyniowym sosem to danie idealne na jesienny obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpety:
    1) ok. 500 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka)
    2) sól, pieprz
    3) oregano
    4) jajko
    5) cebula
    6) 3 łyżki bułki tartej
    7) papryka ostra
    8) olej
    Sos dyniowy:
    1) 350 g obranej i wydrążonej dyni
    2) cebula
    3) 500 ml bulionu warzywnego
    4) 3 łyżki śmietany
    5) 25 g serka topionego śmietankowego
    6) kurkuma
    7) sól
    8) chili
    9) koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki na parze z sosem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki:
    1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
    2. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę, 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, ostrą paprykę) i wszystko mieszamy. Następnie formujemy pulpeciki i układamy je w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy około 20-25 minut.
  • 2. Przygotowujemy sos:
    Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na rozgrzanym oleju. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy podsmażoną cebulkę i gotujemy aż dynia będzie miękka. Następnie dodajemy serek topiony i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i chili.
  • 3. Gotowe pulpeciki polewamy sosem dyniowym i posypujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować