Pulpeciki na parze z sosem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpeciki:
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę, 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, ostrą paprykę) i wszystko mieszamy. Następnie formujemy pulpeciki i układamy je w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy około 20-25 minut.
2.Przygotowujemy sos:
Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na rozgrzanym oleju. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy podsmażoną cebulkę i gotujemy aż dynia będzie miękka. Następnie dodajemy serek topiony i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i chili.
3.Gotowe pulpeciki polewamy sosem dyniowym i posypujemy posiekanym koperkiem.
Komentarze