Kluski na parze z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie klusek : do naczynia daj drożdże, dodaj szczyptę cukru i zalej 4-5 łyżkami ciepłego mleka, wymieszaj, pozostaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę dodaj sól, jajka, masło, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrób rękami tak aby było bardzo elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Oderwij kawałki ciasta i formuj okrągłe kluski. Gotuj na parze przez 12 minut. W tym czasie zrób sos truskawkowy: Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry włóż do garnka, dolej łyżkę wody oraz kilka kropel z cytryny. Gotuj na małym ogniu aż truskawki puszczą sok, dodaj cukier waniliowy oraz cukier kryształ, gotuj aż sos lekko zgęstnieje a cukry się rozpuszczą.
2.Ugotowane na parze kluski polej sosem truskawkowym i na każdą kluskę daj keksa jogurtu naturalnego lub śmietany, oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze