Kluski na parze z sosem truskawkowym

4.98 (180 ocen)

Kluski na parze to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam je jak i cała moja rodzina

Składniki:

  • Na kluski:
    ok. 0,5 kg mąki pszennej
    2 jajka
    250ml mleka
    30g drożdży
    2 łyżki roztopionego masła
    szczypta soli
    szczypta cukru

    Na sos:
    ok 0,5 kg truskawek
    1 łyżka wody
    cukier waniliowy
    1 łyżka cukru
    kilka kropel soku z cytryny

    Dodatkowo:
    jogurt naturalny lub śmietana
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.98 (180 ocen)

Kluski na parze z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie klusek na parze 1. Przygotowanie klusek : do naczynia daj drożdże, dodaj szczyptę cukru i zalej 4-5 łyżkami ciepłego mleka, wymieszaj, pozostaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę dodaj sól, jajka, masło, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrób rękami tak aby było bardzo elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Oderwij kawałki ciasta i formuj okrągłe kluski. Gotuj na parze przez 12 minut. W tym czasie zrób sos truskawkowy: Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry włóż do garnka, dolej łyżkę wody oraz kilka kropel z cytryny. Gotuj na małym ogniu aż truskawki puszczą sok, dodaj cukier waniliowy oraz cukier kryształ, gotuj aż sos lekko zgęstnieje a cukry się rozpuszczą.
  • Smacznego! 2. Ugotowane na parze kluski polej sosem truskawkowym i na każdą kluskę daj keksa jogurtu naturalnego lub śmietany, oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować