Pstrągi pieczone z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Aromatyczny pstrąg pieczony w foli z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie. Pieczony z korzeniowymi warzywami jest sycącym i bardzo zdrowym daniem.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    1 główka czosnku
    1 cebula
    1/4 oliwy z oliwek
    pieprz czarny
    sól
    papryka słodka

    PSTRĄGI:

    2 całe  pstrągi
    1 cytryna 1/2 sok, a druga połówka w plasterki
    4 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    40 g masła
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrągi pieczone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrągi 1. Świeże pstrągi oczyścić z łusek i umyć. Ostrym nożem zrobić nacięcia z dwóch stron i w tych miejscach wcisnąć lekko rozgniecione ząbki czosnku. Przełożyć ryby na folię aluminiową i oprószyć z każdej strony solą z pieprzem. Pół cytryny pokroić w plasterki i włożyć do ryby. Na wierzch położyć kawałki masła i gałązki natki pietruszki. Skropić całość sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i zawinąć ryby w folię aluminiową.
  • 2. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą, ale jednakowej wielkości kostkę. Cebulę posiekać w piórka, a ząbki czosnku obrać z łupinek i lekko zgnieść płaską stroną  noża. Wszystkie warzywa przełożyć na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Wymieszać i między warzywami włożyć zawinięte pstrągi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40 min. Warzywa co jakiś czas należy przemieszać. Podawać gorące. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pstrąg Ryby Warzywa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pstrągi

To może cię zainteresować