Pieczone pstrągi z cebulą

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 2 osób

Aromatyczne pstrągi pieczone z cebulką to moja propozycja na bezmięsny obiad

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi
    4 cebule
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki przyprawy do ryb ze skórką cytrynową
    1/2 łyżeczki tymianku
    sól i pieprz
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżeczki zimnego masła
    4 plasterki cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczone pstrągi z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i oprószamy solą oraz tymiankiem. Cebulę podsmażamy na oliwie aż się zeszkli.
    Ryby myjemy, nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. W środek ryby wkładamy po 2 łyżeczki zimnego masła z lodówki, oraz po plastrze cytryny. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy podpieczoną cebulę, pstrągi i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu dekorujemy plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować