Pstrąg pieczony z warzywami.

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie jest lekkie, zdrowe i sycące. Pstrąg pieczony z warzywami nie gości u mnie często, ponieważ w moim domu jemy raczej mało ryb, ale od czasu do czasu, lubimy zjeść w takiej formie pstrąga czy to na obiad, czy na lepszą kolacje. Przepis jest prosty, danie mało wymagające, wrzucasz do piekarnika i robi się samo. Pstrąg w towarzystwie ulubionych warzyw smakuje wybornie.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szt. świeżego wypatroszonego pstrąga
    5 ziemniaków - małych lub średniej wielkości
    1 czerwona cebula
    1 mały brokuł
    1 cukinia
    1 marchewka
    2 garście pomidorków koktajlowych
    sól i pieprz do smaku
    ulubiona przyprawa do ryb, do smaku
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    2 garście posiekanego koperku
    1 cytryna
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba

Pstrąg pieczony z warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąg to bardzo prosta w przygotowaniu ryba.
    Po wyjęciu ryb z opakowania, przepłucz je pod strumieniem bieżącej zimnej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym.
    Natnij nożem skośnie z jednej strony każdą rybę.
    Do każdej ryby, do środka włóż po łyżce masła wymieszanego z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku, oraz po 2 plasterki cytryny. Masło rozetrzyj po całej rybie w środku. Możesz użyć całe ząbki czosnku zamiast je przeciskać przez praskę i ułożyć po prostu przy rybie.
    Tak nadziane pstrągi posmaruj olejem i przypraw solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ryb.
    Ziemniaki, marchewkę obierz, umyj i podgotuj nie za długo, żeby warzywa się nie rozlatywały, wystarczy 5 min. W osobnym rondelku podgotuj brokuł w osolonej wodzie.
    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pstrągi i obłóż je na około warzywami (warzywa możesz przyprawić wedle gustu i smaku), wrzuć na blaszkę przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka cebulę.
    Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 – 200 °C, piecz przez ok. 20 – 25 min. w zależności od wielkości ryb, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Danie jest gotowe do podania tuż po upieczeniu.
    Smacznego!!!

Porady

Możesz użyć dowolnych ulubionych ziół np. rozmaryn, tymianek. Możesz użyć dowolnych ulubionych warzyw. Cukinię pokroiłam w plastry, osoliłam i odstawiłam na chwilkę, żeby puściła sok, następnie przyprawiłam solą i pieprzem i podsmażyłam na patelni grillowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować