Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Delikatna , lekka ryba o smaku koperku, masła i czosnku.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 pstrągi tęczowe
    2 łyżki masła
    1/2 pęczka koperku
    3 ząbki czosnku
    pieprz cytrynowy
    pieprz biały
    kilka listków świeżego tymianku
    sól
    6 plasterków cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym 1. Koperek i tymianek umyć, osuszyć i posiekać.Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki z koperkiem. Dodać masło w temperaturze pokojowej i przyprawy, wszystko razem za pomocą widelca bardzo dobrze wymieszać.
  • Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym 2. Pstrągi oczyścić z łusek i wnętrzności, odciąć łby, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Całą rybę obsypać solą i pieprzem. Następnie na każdej z ryb zrobić po ok. 5 nacięć ostrym nożem z obu stron. W każde nacięcie nałożyć delikatnie masło .
  • Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym 3. Pozostałe masło nałożyć do środka ryb. Do środka ryb włożyć również po 2 plasterki cytryn i po jednym na wierzchu każdej ryby. Ryby zawinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 35-40 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować