Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koperek i tymianek umyć, osuszyć i posiekać.Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki z koperkiem. Dodać masło w temperaturze pokojowej i przyprawy, wszystko razem za pomocą widelca bardzo dobrze wymieszać.
2.Pstrągi oczyścić z łusek i wnętrzności, odciąć łby, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Całą rybę obsypać solą i pieprzem. Następnie na każdej z ryb zrobić po ok. 5 nacięć ostrym nożem z obu stron. W każde nacięcie nałożyć delikatnie masło .
3.Pozostałe masło nałożyć do środka ryb. Do środka ryb włożyć również po 2 plasterki cytryn i po jednym na wierzchu każdej ryby. Ryby zawinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 35-40 minut. Smacznego!
Komentarze