Pstrąg pieczony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa rozmrozić i jeśli trzeba- osączyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pstrągi opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Każdego pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć po 1 ząbku czosnku, 1 plasterku cytryny, kilka igiełek rozmarynu i gałązkę natki pietruszki.
2.Rozmrożone warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę pokrojoną w półplasterki, cienki plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe. W wolne miejsce poutykać pozostałe 3 ząbki czosnku.
3.W miseczce roztopić masło z dodatkiem posiekanej papryczki chili, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, startym czosnkiem, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polać warzywa, zostawiając ok. 2/3 mieszanki.
4.Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, rozgarnąć warzywa, ułożyć pstrągi ponacinaną stroną do góry, poląć je połową pozostałego masła z chili. Piec jeszcze ok. 20 min.
Przed podaniem skropić resztą masła z chili.
Komentarze