Pstrąg pieczony z warzywami i masłem czosnkowym

4.98 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczony pstrąg to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z ryb. Najlepiej smakuje z dodatkiem masła i świeżych ziół. Ryba pieczona w ten sposób jest bardzo aromatyczna i nie traci swoich wartości odżywczych. W sam raz na piątkowy obiad, polecam :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pstrągi świeże, wypatroszone (ok.800 g)
    mrożona mieszanka warzyw (400 g)(brokuł, kalafior, marchewka)
    łyżka oliwy

    masło czosnkowe:
    40 g masła
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    sól, ieprz
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.98 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg pieczony z warzywami i masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć po plasterku cytryny i łyżce natki pietruszki. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Warzywa rozmrozić, przełożyć do miseczki dodać sól, pieprz, łyżką oliwy i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę obok ryb.
  • 2. W miseczce roztopić masło, dodać pozostałą, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Powstałą mieszanką polać pstrągi i warzywa. Piec ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. (długość pieczenia zależy od wielkości ryby). Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować