Powidła śliwkowe

  • wyświetlono: 235 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Powidła śliwkowe

viki2903
  • 10 porcje
  • 18000min
  • Łatwy

Składniki

3-4 kg dojrzałych śliwek węgierek
3/4 szkl wody
3/4 szkl cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła śliwkowe

  • 1. Śliwki myjemy i drylujemy. Wydrylowane śliwki, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy wodę,aby śliwki się szybko nie przypalały i gotujemy (około godziny) na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnego dnia ponownie gotujemy śliwki na małym ogniu przez godzinę i studzimy. Trzeciego dnia, śliwki powinny być już bardzo gęste, więc gotując je jak w poprzednie dni (także około godzinę), często mieszamy, aby się nie przypaliły, opcjonalnie dodajemy cukier i przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki z powidłami pasteryzujemy ze wrzątku prze około 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ŚliwkipowidłaowocedżemPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Powidła śliwkowe

Dodane przez: joanna30

Powidła śliwkowe

Powidła uwielbiam. Od dziecka zajadałam...

Powidło śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Powidło śliwkowe

Domowe powidła i dżemy to niezawodne...

image-24413kt

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Szybkie powidła śliwkowe

Mam dla Was wspaniałą alternatywę...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Powidła śliwkowe

Doskonałe do pieczywa, ciast.

image-0694dwn

Dodane przez: natalia2004

powidła śliwkowe

Jeden z wielu przetworów, znajdujących...

powidła śliwkowe (bez mieszania)

Dodane przez: ginger

Powidła śliwkowe (bez mieszania)

Jest to mój hit wśród wszystkich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE