3-4 kg dojrzałych śliwek węgierek
3/4 szkl wody
3/4 szkl cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania przepisu:
Powidła śliwkowe
1.
Śliwki myjemy i drylujemy. Wydrylowane śliwki, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy wodę,aby śliwki się szybko nie przypalały i gotujemy (około godziny) na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnego dnia ponownie gotujemy śliwki na małym ogniu przez godzinę i studzimy. Trzeciego dnia, śliwki powinny być już bardzo gęste, więc gotując je jak w poprzednie dni (także około godzinę), często mieszamy, aby się nie przypaliły, opcjonalnie dodajemy cukier i przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki z powidłami pasteryzujemy ze wrzątku prze około 15 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze