Potrawka z kiełbasy i fasolki podana w domowych bułeczkach

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesienią i zimą potrzebujemy pożywniejszych posiłków. Przynajmniej tak jest u mnie. Wtedy zmienia się moje gotowanie. Gotuję bardziej pożywnie i sycąco. Tym razem przygotowałam gęstą potrawkę z kiełbasy, fasolki i dużej ilości cebuli, a żeby nie było nudno danie podałam w własnoręcznie upieczonych chrupiących bułeczkach. Bardzo polecam Wam tak podane danie. Pysznie smakuje i ładnie wygląda.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na bułki:

    Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka

    Na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    5 dag masła lub margaryny
    1 łyżeczka soli
    ewentualnie ciepłe mleko

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 jajko
    kminek cały według uznania

    Na potrawkę:
    6 średnich cebul
    1 puszka fasolki białej drobnej
    55 dag kiełbasy śląskiej
    pół puszki kukurydzy
    pół szklanki mrożonego zielonego groszku
    20 dag koncentratu pomidorowego
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
    kminek mielony do smaku
    przyprawa do dań z fasoli do smaku
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Potrawka

Potrawka z kiełbasy i fasolki podana w domowych bułeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki: Drożdże rozcieramy z cukrem i mąką w ciepłym mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto, ewentualnie dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcie.
  • 2. Pieczenie bułek: Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułki. Układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem według uznania. Bułki odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone studzimy.
  • 3. Potrawka: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając aż cebula będzie szklista. Kiełbasę kroimy w plasterki, smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Zrumienioną dajemy w raz z tłuszczem do cebuli. Całość zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości cebuli. Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, groszek mrożony, odsączoną kukurydzę i odsączoną fasolkę, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Potrawka ma być dość gęsta to nie lejemy zbyt dużo wody.
  • 4. Podanie: Z bułek odcinamy wierzchy i wydrążamy miąższ, do środka nakładamy potrawkę i podajemy. Smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Fasola Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować