Pożywny gulasz warzywny z jesiennych darów ogrodu, z przyjemnym aromatem świeżych ziół. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem ciemnego pieczywa lub jajka sadzonego. Uczta nie tylko dla wegetarian.
Składniki:
5 większych ziemniaków (łącznie 500 g)
2 średnie cukinie (2 x 200 g)
300 g oczyszczonej fasolki szparagowej
300 g czerwonych pomidorków koktajlowych
2 średnie marchewki (2 x 100 g)
1 średnia czerwona cebula (100 g)
3 łyżki posiekanego szczawiu
2 łyżki posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej mięty
4 łyżki oliwy lub oleju
1 szklanka wody
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 kopiasta łyżeczka przyprawy typu Vegeta
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Gulasz warzywny z jesiennych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obraną i posiekaną cebulę, szczaw oraz paprykę w proszku. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dołożyć pokrojoną na małe kawałki fasolkę, a także obrane i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Składniki krótko przesmażyć, posypać Vegetą i zalać wodą. Dusić 10 min, często mieszając.
2.Po tym czasie dodać drobno pokrojoną cukinię i przekrojone na połówki pomidorki. Dusić 10 – 15 min, dość często mieszając.
3.Na końcu dodać posiekane zioła, wymieszać i chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić przyprawami do smaku.
4.Całość posypać bułką tartą, wymieszać i dusić 2 – 3 min.
Komentarze