Gulasz warzywny z jesiennych warzyw

4.5 (163 ocen)

Pożywny gulasz warzywny z jesiennych darów ogrodu, z przyjemnym aromatem świeżych ziół. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem ciemnego pieczywa lub jajka sadzonego. Uczta nie tylko dla wegetarian.

Składniki:

  • 5 większych ziemniaków (łącznie 500 g)
    2 średnie cukinie (2 x 200 g)
    300 g oczyszczonej fasolki szparagowej
    300 g czerwonych pomidorków koktajlowych
    2 średnie marchewki (2 x 100 g)
    1 średnia czerwona cebula (100 g)
    3 łyżki posiekanego szczawiu
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej mięty
    4 łyżki oliwy lub oleju
    1 szklanka wody
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Gulasz warzywny z jesiennych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz warzywny z jesiennych warzyw 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obraną i posiekaną cebulę, szczaw oraz paprykę w proszku. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dołożyć pokrojoną na małe kawałki fasolkę, a także obrane i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Składniki krótko przesmażyć, posypać Vegetą i zalać wodą. Dusić 10 min, często mieszając.
  • Gulasz warzywny z jesiennych warzyw 2. Po tym czasie dodać drobno pokrojoną cukinię i przekrojone na połówki pomidorki. Dusić 10 – 15 min, dość często mieszając.
  • Gulasz warzywny z jesiennych warzyw 3. Na końcu dodać posiekane zioła, wymieszać i chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić przyprawami do smaku.
  • Gulasz warzywny z jesiennych warzyw 4. Całość posypać bułką tartą, wymieszać i dusić 2 – 3 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować