Pomidorowa z pieczonych pomidorów, czosnku i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pomidory przykroić na pół,paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, ciasno ułożyć w blasze do pieczenia. Pomiędzy nie wrzucić ząbki czosnku w łupinie, całość oprószyć solą, oblać oliwą i wsunąć do piekarnika. Piec przez przynajmniej 60 minut.
Po upływie tego czasu wyjąć blachę z warzywami. Ząbki czosnku wyjąć spomiędzy pomidorów, a wszystkie pomidory oraz oliwę zgromadzoną w blasze wlać do dużego garnka.
Ząbki czosnku wycisnąć z łupiny. Dodać do pomidorów razem z pokruszonym chlebem, octem, sporą ilością czarnego pieprzu i szczyptą cynamonu. Wymieszać. Następnie stopniowo wlewać bulion . Na koniec spróbować, w razie potrzeby doprawić większą ilością soli lub pieprzu. Smacznego.
Komentarze