Pomidorowa z pieczonych pomidorów, czosnku i papryki

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ma niesamowicie głęboki smak, świdrujący zapach oraz słodki, dymny aromat, który długo pozostaje na języku.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg pomidorów malinowych i bawole serce
    4 – 6 ząbków czosnku
    4 łyżki oliwy
    1 papryka
    sól

    1 kromka chleba, najlepiej suchego
    1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
    czarny pieprz
    szczypta cynamonu
    1 – 1 1/2 szklanki bulionu lub wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa

Pomidorowa z pieczonych pomidorów, czosnku i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pomidory przykroić na pół,paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, ciasno ułożyć w blasze do pieczenia. Pomiędzy nie wrzucić ząbki czosnku w łupinie, całość oprószyć solą, oblać oliwą i wsunąć do piekarnika. Piec przez przynajmniej 60 minut.
    Po upływie tego czasu wyjąć blachę z warzywami. Ząbki czosnku wyjąć spomiędzy pomidorów, a wszystkie pomidory oraz oliwę zgromadzoną w blasze wlać do dużego garnka.
    Ząbki czosnku wycisnąć z łupiny. Dodać do pomidorów razem z pokruszonym chlebem, octem, sporą ilością czarnego pieprzu i szczyptą cynamonu. Wymieszać. Następnie stopniowo wlewać bulion . Na koniec spróbować, w razie potrzeby doprawić większą ilością soli lub pieprzu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Czosnek Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować