Pomidorowa młoda kapusta z cieciorką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Delikatna, młoda kapusta zasmażana z boczkiem i aromatycznymi
dodatkami. Koncentrat pomidorowy świetnie podbija smak kapusty i idealnie
pasuje do gotowanej cieciorki. Tak przygotowana młoda kapusta może być
samodzielnym obiadem i jest szybka do przygotowania.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty ok 1 kg
    400 g ugotowanej cieciorki
    2 szklanki wody lub bulionu
    200 g boczku wędzonego
    2 białe cebule
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki masła klarowanego
    1 liść laurowy
    3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    pęczek świeżego koperku
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomidorowa młoda kapusta z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie garnka rozpuścić masło klarowane i wrzucić pokrojony boczek
    wędzony. Obsmażyć, aż się lekko zrumieni i dodać pokrojoną w kostkę
    cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się zeszklą
    wsypać posiekaną młodą kapustę i zalać wodą lub bulionem. Dołożyć
    liścia laurowego i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
    Kapusta zmniejszy swoją objętość, a kiedy będzie miękka dodać koncentrat
    pomidorowy i ugotowaną cieciorkę. Jeżeli używamy gotowej cieciorki z
    puszki lub słoika, należy ją najpierw przepłukać na sicie pod
    bieżącą wodą.Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dosypując
    również posiekany, świeży koperek. Podawać na gorąco. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ciecierzyca Koper Młoda kapusta Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować