kilka garści pomidorków koktajlowych
4-5 liści świeżej bazylii na słoik
1 duży ząbek czosnku na słoik
1 płaska łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu na słoik
1 łyżka oleju , także na słoik
Zalewa :
1 l wody
1,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
2 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
Pomidorki koktajlowe z włoską nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia . Pomidorki pozbawiamy zielonych szypułek , myjemy . Na spodzie układamy listki bazylii oraz pocięte ząbki czosnku , dodajemy pieprz ,wkładamy pomidorki dodajemy olej i zalewamy do pełna zimną zalewą . Pasteryzujemy w garnku z woda ,około 5 minut od zagotowania . Po wyjęciu , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Przed degustacją , pozwólcie im przejść zalewą, przez przynajmniej tydzień .
Porady
Najlepiej smakują po kilku dniach aż wszystkie smaki się przegryza
Komentarze