Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

  • wyświetlono: 865 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny polski wypiek który króluje nie tylko na świątecznych stołach, bo święta to nie wykwintne przekładane torty nie wiadomo czym, udziwnione masy , to także tradycyjne makowce, pierniki i właśnie serniki. Ten przygotowałam metodą taką jak robiła moja Babcia, utarłam go w kamionkowej makutrze, czytając ten przepis wiele osób na pewno się zdziwi-komu by się chciało ręcznie ucierać masę serową w dobie wypaśnych mikserów kuchennych? To prawda, ucieranie go jest żmudną robotą, wymaga silnej pracy rąk ale dzięki temu jest wyjątkowy. Kremowy i zwarty. Wręcz rozpływa się w ustach. Możecie oczywiście ułatwić sobie jego pracę i ubić masło z cukrem mikserem oraz białka ale tu już stop! Dodając mielony twaróg musimy go już ręcznie ucierać, nie próbujcie mikserem bo Wam się nie uda, napowietrzy się, mega urośnie a potem klops! Opadnie . Dlatego drewniana pałka i stara makutra babci idzie w ruch.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Składniki na kwadratową tortownicę 24/24 cm
1 kg mielonego półtłustego twarogu
1 kostka masła 82%
30 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
6 jaj od „szczęśliwych kurek”
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka ekstraktu z pomarańczy brazylijskiej
2 budynie śmietankowe
Dodatkowo:
Polewa czekoladowa ja miałam o smaku pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

  • 1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą jasną masę. Dodajemy same żółtka jaj, stopniowo po jednym i nadal ucieramy, wsypujemy budynie, ucieramy aż się połączy z masą, wlewamy ekstrakt z pomarańczy , dodajemy po łyżce twarogu cały czas ucierając.

    Na sam koniec ubijamy osobno białka na sztywną lśniącą pianę, dodajemy do masy serowej, ucierając delikatnie , na sam koniec wsypujemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, mieszamy.


    Gotowy sernik wylewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55 minut w temp 180*c.
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy jak całkiem ostygnie.

    Polewamy ulubioną polewą i już.






    Sernik ma niepowtarzalny aromat i smak!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serniksłodkościMama mnie nauczyłaboże narodzeniekuchnia babcidla gościPoczęstunekwypieki świąteczneświąteczny sernikpomarańczowy sernikpieczony sernikwypieki na słodkosernik z makutryświęteczne ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik wiedeński

Dodane przez: aga3103

Sernik wiedeński (bezglutenowy)

Byłam zachwycona tym sernikiem....

sernik wiedeński

Dodane przez: Magdalena G

Sernik wiedeński

Najlepszy, najbardziej elegancki.

sernik  z zurawiną

Dodane przez: Bożena Z.

Pomarańczowy sernik z żurawiną

smaczny pulchny sernik o pomaranczowym...

Sernik wiedeński

Dodane przez: anita176

Sernik wiedeński

Pyszny, puszysty idealny na święta

sernik pomaranczowy na biskzopcie

Dodane przez: klementynka

sernik pomarańczowy na biszkopcie z galaretką

Wolimy taką wersje sernika niż...

Sernik wiedeński noworoczny

Dodane przez: ewaeu

Sernik wiedeński noworoczny

Sernik wiedeński jest tak dobry...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE