Tradycyjny polski wypiek który króluje nie tylko na świątecznych stołach, bo święta to nie wykwintne przekładane torty nie wiadomo czym, udziwnione masy ,
to także tradycyjne makowce, pierniki i właśnie serniki. Ten przygotowałam metodą taką jak robiła moja Babcia, utarłam go w kamionkowej makutrze, czytając ten przepis wiele osób na pewno się zdziwi-komu by się chciało ręcznie ucierać masę serową w dobie wypaśnych mikserów kuchennych? To prawda, ucieranie go jest żmudną robotą, wymaga silnej pracy rąk ale dzięki temu jest wyjątkowy. Kremowy i zwarty. Wręcz rozpływa się w ustach. Możecie oczywiście ułatwić sobie jego pracę i ubić masło z cukrem mikserem oraz białka ale tu już stop! Dodając mielony twaróg musimy go już ręcznie ucierać, nie próbujcie mikserem bo Wam się nie uda, napowietrzy się, mega urośnie a potem klops! Opadnie .
Dlatego drewniana pałka i stara makutra babci idzie w ruch.
4.5 (153 ocen)
Komentarze