Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjny polski wypiek który króluje nie tylko na świątecznych stołach, bo święta to nie wykwintne przekładane torty nie wiadomo czym, udziwnione masy ,
to także tradycyjne makowce, pierniki i właśnie serniki. Ten przygotowałam metodą taką jak robiła moja Babcia, utarłam go w kamionkowej makutrze, czytając ten przepis wiele osób na pewno się zdziwi-komu by się chciało ręcznie ucierać masę serową w dobie wypaśnych mikserów kuchennych? To prawda, ucieranie go jest żmudną robotą, wymaga silnej pracy rąk ale dzięki temu jest wyjątkowy. Kremowy i zwarty. Wręcz rozpływa się w ustach. Możecie oczywiście ułatwić sobie jego pracę i ubić masło z cukrem mikserem oraz białka ale tu już stop! Dodając mielony twaróg musimy go już ręcznie ucierać, nie próbujcie mikserem bo Wam się nie uda, napowietrzy się, mega urośnie a potem klops! Opadnie .
Dlatego drewniana pałka i stara makutra babci idzie w ruch.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na kwadratową tortownicę 24/24 cm
    1 kg mielonego półtłustego twarogu
    1 kostka masła 82%
    30 dag cukru
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    6 jaj od „szczęśliwych kurek”
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 łyżka ekstraktu z pomarańczy brazylijskiej
    2 budynie śmietankowe
    Dodatkowo:
    Polewa czekoladowa ja miałam o smaku pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą jasną masę. Dodajemy same żółtka jaj, stopniowo po jednym i nadal ucieramy, wsypujemy budynie, ucieramy aż się połączy z masą, wlewamy ekstrakt z pomarańczy , dodajemy po łyżce twarogu cały czas ucierając.

    Na sam koniec ubijamy osobno białka na sztywną lśniącą pianę, dodajemy do masy serowej, ucierając delikatnie , na sam koniec wsypujemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, mieszamy.


    Gotowy sernik wylewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55 minut w temp 180*c.
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy jak całkiem ostygnie.

    Polewamy ulubioną polewą i już.






    Sernik ma niepowtarzalny aromat i smak!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować