Idealny na świąteczny stół, ale też do niedzielnej, popołudniowej kawy. Słodycz sernika doskonale przełamuje kwaskowość musu pomarańczowego :) Polecam :)
Masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego
1 szklanka drobnego cukru
100 g masła
4 jajka
1 budyń śmietankowy
100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
80 g rodzynek
Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dodać posiekane masło, śmietanę i żółtka. Zagnieść jednolite ciasto i chłodzić godzinę w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić dno foremki (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 180 st.
2.Masa serowa: masło utrzeć na puch, dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodawać łyżkami ser i proszek budyniowy. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Rodzynki namoczyć, osączyć i razem z połową skórki kandyzowanej połączyć z masą serową. Tak przygotowane ciasto wylać na podpieczony kruchy spód i piec 60 minut w 160 st. Studzić przy otwartych drzwiczkach.
3.Mus pomarańczowy: dżem podgrzać, wystudzić, a następnie zmiksować. Dodać sok, śmietanę, ponownie zmiksować i wylać na zimny sernik. Wyrównać, posypać pozostałą skórką kandyzowaną. Sernik wstawić do lodówki na min 3-4 godz. Smacznego!
Komentarze