Sernik wiedeński

4.47 (15 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i niezwykle delikatny sernik wiedeński ze starego przepisu mojej Babci. Był serwowany na wyjątkowe okazje i obowiązkowo na Święta. Jest moim numerem jeden wśród serników. Sekretem jego bajecznej delikatności jest dodatek gotowanych ziemniaków. Każdy kęs rozpływa się w ustach, a czekoladowa polewa i orzechy włoskie jeszcze bardziej rozpieszczają kubki smakowe. Gorąco Wam go polecam! :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 1 kg tłustego twarogu
    - 8 jajek
    - 250 g masła
    - 1,75 szklanki drobnego cukru
    - 2 budynie waniliowe
    - 300 g ugotowanych ziemniaków
    - 1 cukier waniliowy
    - szczypta soli

    POLEWA CZEKOLADOWA
    - 90 g mlecznej czekolady
    - 60 g gorzkiej czekolady
    - 6 łyżek mleka
    - 3 łyżki masła

    DODATKI
    - 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    - 0,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich
    - czekoladowa posypka (opcjonalnie)
    - 80 g rodzynek
    ________________________________
    FORMA: tortownica o średnicy 26 cm
Wystaw ocenę:

4.47 (15 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Twaróg i ziemniaki mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło dokładnie ucieramy z cukrami (drobnym oraz waniliowym), dodajemy kolejno żółtka, a następnie 2 budynie waniliowe. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i ziemniaki oraz obtoczone w mące rodzynki*. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.

    * Mąka zapobiegnie opadaniu rodzynek na dno ciasta.
  • 2. Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wtedy wyciągamy.
  • 3. Na koniec przygotowujemy polewę. Czekolady dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto. Wierzch dekorujemy całymi orzechami włoskimi oraz czekoladową posypką, a boki zmielonymi orzechami. Sernik odstawiamy do stężenia polewy.

Porady

Sernik możemy udekorować także samą polewą czekoladową (bez orzechów). Zamiast czekolady możemy udekorować go także lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować