Sernik wiedeński

  • wyświetlono: 921 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny, puszysty idealny na święta

20190925_154312
  • 16 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
1 kg zmielonego wiejskiego sera białego
10 jaj
2 szklanki cukru
5 dag kaszy manny
1 kostka masła
Szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński

  • 1. Wykonanie:
    Ubijamy na sztywno białka że szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i dalej miksujemy. W oddzielnym naczyniu miksujemy masło z żółtkami, gdy masa będzie jednolita dodajemy po łyżce sera i na końcu manne. Następnie dodajemy masę z białek, delikatnie mieszamy drewniana łyżka. Wykładamy do kwadratowej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej manną. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarniku i studzimy sernik,zostawiając ciasto w piekarniku. Po wystudzeniu polewamy polewą lub lukrem.

Porady

Do ciasta możemy dodać rodzynki lub kawałki posiekanej czekolady

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernik wiedeński

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik wiedeński noworoczny

Dodane przez: ewaeu

Sernik wiedeński noworoczny

Sernik wiedeński jest tak dobry...

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Dodane przez: 2milutka

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Tradycyjny polski wypiek który...

Sernik Wiedeński

Dodane przez: danusia19671

Sernik Wiedeński

Moi goście zawsze uwielbiają taki...

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką...

sernik wiedeński

Dodane przez: gnomcio

Sernik wiedeński - puszysty i wilgotny

Cudownie wilgotny i puszysty sernik,...

SERNIK WIEDEŃSKI

Dodane przez: zuzka8513

SERNIK WIEDEŃSKI

Najlepszy i najbardziej ulubiony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE