Sernik wiedeński

  • wyświetlono: 599 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny, puszysty idealny na święta

20180214_111434
  • 16 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
1 kg zmielonego wiejskiego sera białego
10 jaj
2 szklanki cukru
5 dag kaszy manny
1 kostka masła
Szczypta soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński

  • 1. Wykonanie:
    Ubijamy na sztywno białka że szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i dalej miksujemy. W oddzielnym naczyniu miksujemy masło z żółtkami, gdy masa będzie jednolita dodajemy po łyżce sera i na końcu manne. Następnie dodajemy masę z białek, delikatnie mieszamy drewniana łyżka. Wykładamy do kwadratowej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej manną. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarniku i studzimy sernik,zostawiając ciasto w piekarniku. Po wystudzeniu polewamy polewą lub lukrem.

Porady

Do ciasta możemy dodać rodzynki lub kawałki posiekanej czekolady

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernik wiedeński
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Dodane przez: 2milutka

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Tradycyjny polski wypiek który...

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką...

SERNIK WIEDEŃSKI

Dodane przez: zuzka8513

SERNIK WIEDEŃSKI

Najlepszy i najbardziej ulubiony...

Dodane przez: Monika2905

Sernik wiedeński

Bardzo pyszne i delikatne ciasto.

Pączki wiedeńskie

Dodane przez: 2milutka

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie czy inaczej...

Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu.

Dodane przez: Latosiowy-dom

Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami...

Aksamitny, rozpływający się w ustach… Idealnie...