Polędwiczka duszona z warzywami w mleku kokosowym

4.49 (170 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna, miękka i rozpływająca się w ustach polędwiczka, duszona w aksamitnym mleczku kokosowym z dużą ilością warzyw. Szybki i pyszny obiad, który zadowoli całą rodzinkę.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 0,5 kg
    -1 puszka mleczka kokosowego
    -1 pęczek świeżej natki pietruszki
    -1 papryka czerwona
    -1 średnia marchew
    -200 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchewka, groszek, fasolka, kalafior, brukselka)
    -2 łyżki sosu słodko kwaśnego z kolendrą i chilli
    -pieprz czarny świeżo zmielony
    -olej sezamowy do smażenia

    Marynata do polędwiczki:
    -2 łyżki sosu sojowego
    -2 łyżki ziół tajskich
    -1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Polędwiczka duszona z warzywami w mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w paseczki. Składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce, wrzucamy mięso i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odkładamy na 10 minut do lodówki.

    2. Po tym czasie na patelni wok rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy polędwiczkę i smażymy na rumiano, około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz paski marchewki wycięte za pomocą skrobaczki do warzyw. Przesmażamy chwilę. Wrzucamy mrożone warzywa i smażymy 10 minut od czasu do czasu mieszając.

    3. Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy sos chilli. Dusimy 10 minut. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno posiekaną natkę, dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem, lub makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować