Delikatna, miękka i rozpływająca się w ustach polędwiczka, duszona w aksamitnym mleczku kokosowym z dużą ilością warzyw. Szybki i pyszny obiad, który zadowoli całą rodzinkę.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 0,5 kg
-1 puszka mleczka kokosowego
-1 pęczek świeżej natki pietruszki
-1 papryka czerwona
-1 średnia marchew
-200 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchewka, groszek, fasolka, kalafior, brukselka)
-2 łyżki sosu słodko kwaśnego z kolendrą i chilli
-pieprz czarny świeżo zmielony
-olej sezamowy do smażenia
Polędwiczka duszona z warzywami w mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w paseczki. Składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce, wrzucamy mięso i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odkładamy na 10 minut do lodówki.
2. Po tym czasie na patelni wok rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy polędwiczkę i smażymy na rumiano, około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz paski marchewki wycięte za pomocą skrobaczki do warzyw. Przesmażamy chwilę. Wrzucamy mrożone warzywa i smażymy 10 minut od czasu do czasu mieszając.
3. Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy sos chilli. Dusimy 10 minut. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno posiekaną natkę, dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem, lub makaronem. Smacznego!
Komentarze