Polędwiczka duszona w salsie paprykowej z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Każdy kawałek rozbić, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Wstawić na godzinę do lodówki.
2.Następnie mięso obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
3.Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Na dużej patelni z rozgrzanym olejem wrzucić papryki, pieczarki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać bulionem, dodać przecier, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Warzywa dusić na małym ogniu kilka minut do miękkości. Na końcu zaprawić śmietaną, wymieszaną z łyżką mąki, połączyć.
4.Usmażoną polędwiczkę przełożyć na patelnię z warzywami i chwilę poddusić, żeby smaki się połączyły. Gotowe danie podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Komentarze