Polędwiczka duszona w salsie paprykowej z pieczarkami

4.47 (148 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatne, kruche mięso w połączeniu z salsą paprykową i pieczarkami smakuje wybornie . W sam raz na niedzielny obiad, polecam :)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
    po 1 małej papryce, czerwonej żółtej i zielonej
    7 pieczarek
    mała cebula
    ząbek czosnku
    majeranek
    zioła prowansalskie
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 szklanka bulionu
    2 łyżki gęstej śmietany
    mąka do panierowania
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Polędwiczka duszona w salsie paprykowej z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso rozbij 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Każdy kawałek rozbić, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Wstawić na godzinę do lodówki.
  • mięso usmaż 2. Następnie mięso obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
  • podduś papryki 3. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Na dużej patelni z rozgrzanym olejem wrzucić papryki, pieczarki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać bulionem, dodać przecier, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Warzywa dusić na małym ogniu kilka minut do miękkości. Na końcu zaprawić śmietaną, wymieszaną z łyżką mąki, połączyć.
  • gotowe! 4. Usmażoną polędwiczkę przełożyć na patelnię z warzywami i chwilę poddusić, żeby smaki się połączyły. Gotowe danie podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pieczarki Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować